CZIFFRA GYÖRGY FESZTIVÁL

CZIFFRA GYÖRGY

[1921, Budapest – 1994, Párizs]

Világhírű magyar származású zongoraművész és zongoravirtuóz. Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, ahol Dohnányi Ernő, Weiner Leo, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott.

1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben börtönbe zárták disszidálási kísérlete miatt. 1956 után Párizsban telepedett le. A romantikus zongorairodalom (Schubert, Chopin, Liszt, Brahms, Rahmanyinov) mestere lett. Improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte.

Csodálatos és egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű.

Díjai

• 1956 Liszt Ferenc-díj
• 1986 Kőszeg díszpolgára
• 1993 Francia Becsületrend tiszti fokozata
• 1993 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje


TANULMÁNYOK


KÖSZÖNTŐ

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

“A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek.” Platón szavaival köszöntöm Önöket az immáron 3. alkalommal megrendezésre kerülő Cziffra Fesztivál nevében.

Művészeti irányvonalam továbbra is névadónk szellemiségének megőrzése, bemutatása, széleskörű megismertetése és mindezek továbbadása a fiatal generáció számára. A 2018-as Fesztivál minden rendezvénye, kurzusa, edukációs és gasztronómiai programja azt a célt szolgálják, hogy a komplex zenei élmény sokak számára elérhetővé váljon egy hangverseny vagy egy kulturális rendezvény látogatásával. A Cziffra Fesztivál mára hazánk egyik legismertebb és legszeretettebb sorozatává nőtte ki magát, amely gyerekeknek, tehetségeknek, komolyzenei és könnyűzenei közönségnek egyaránt különleges életérzést és számtalan megismételhetetlen pillanatot nyújt. Az előttem álló út még hosszú, hiszen 2021-ben a Cziffra 100 névre keresztelt évfordulón a világ több pontján szeretném, ha ünnepelnék a világ egyik legismertebb magyar művészét. A legnagyobb feladat is könnyebbé válik, ha az ember társakra talál. A Nemzeti Kulturális Alap és további támogatóink segítségével, a MOMkult elkötelezett szervező munkájával és a közönség szeretetével biztos vagyok benne, hogy Cziffra György szellemisége és zenei hagyatéka még sokáig virágkorát fogja élni.
Kérem, fogadják szeretettel a 2018-as Cziffra Fesztivál összes programját.

Balázs János
Liszt- és Prima Díjas zongoraművész

A Cziffra Fesztivál alapító művészeti vezetője

kiemelt támogatók

NKA

VÁRKONYI
ATTILA

FastVentures

EuroVentures

Rekeczky Csaba

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

támogatók | partnerek

A PROGRAMOK HELYSZÍNEI